Jaarverslag 2022
close

Framing the War

100 dagen oorlog in Oekraïne in foto's en spotprenten.

De oorlog in Oekraïne is al vanaf dag één ook een media-oorlog. Burgers, media, overheden en persdiensten maken en verspreiden nieuws en beelden, om anderen te informeren of vanuit een eigenagenda. Oekraïense en buitenlandse journalisten spannen zich in om onafhankelijk en objectief verslag te doen van de oorlog. In Rusland is voor onafhankelijke journalistiek geen ruimte meer en heeft de staat vrijwel volledige controle over de media.

Framing the War toont de eerste 100 dagen van de oorlog via de lens van internationale nieuwsfotografen en via het potlood van internationale cartoonisten. De registrerende fotografie en opiniërende tekeningen bieden samen een uniek beeld van de oorlog. Ze nodigen je als bezoeker uit tot een kritische blik op het nieuws over de oorlog: wat weet en wat zie ik eigenlijk en hoe belangrijk en hoe bepalend zijn de makers van de beelden daarbij?

De expositie is een verzameling van nieuwsfoto’s en spotprenten. Er is werk in opgenomen van nieuwsfotografen die tijdens de eerste 100 dagen van de oorlog in Oekraïne verbleven. Cartoons komen van de hand van onder anderen Vladimir Kazanevsky (Oekraïne), Gatis Sluka (Letland), Tjeerd Royaards (Nederland) en Emad Hajjaj (Jordanië).

Foto: Dimitar Dilkoff

Foto: Dimitar Dilkoff

Foto: Brendan Hoffman

Foto: Evgeniy Maloletka

Datum: 15 juli '22 - 4 september '22

Locatie: Beeld & Geluid in Den Haag

Meer over Beeld & Geluid Den Haag

PDF DOWNLOAD

Framing the War