Jaarverslag 2022
close

The Book of Veles

Over media-hoaxes en beeldmanipulatie in documentairefotografie door journalist Jonas Bendiksen

De Noorse Magnum-fotograaf en World Press Photo-winnaar Jonas Bendiksen maakt internationaal furore met zijn baanbrekende werk The Book of Veles. Deze tijdelijke expositie bij Beeld & Geluid Den Haag bouwt voort op dit fotoboek en laat de kijker achter met de vraag: is wat ik zie nu echt of niet? Een intigrerende foto-expositie van Jonas Bendiksen in Beeld & Geluid in Den Haag.

Epicentrum van nepnieuws

Het Noord-Macedonische industriestadje Veles kreeg in 2016 bekendheid als epicentrum van de productie van nepnieuws door werkloze jongeren. Bendiksen maakte en publiceerde een ogenschijnlijk traditioneel documentair fotoboek over Veles en zijn bewoners (The Book of Veles). Maar niets bleek minder waar. De foto’s en de teksten in het boek bleken zelf een gelaagd spel met realiteit en desinformatie.

Bendiksen oogst lof, maar ook kritiek, waarbij hij zelf wordt beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws. Het blijkt allemaal onderdeel te zijn van dit intrigerende project. Geïnspireerd door de mythische Slavische god Veles verkent hij de grenzen van waarheid en realiteit in de fotografie. Als bezoeker word je geconfronteerd met de vraag: wat zie en lees ik eigenlijk en wat kan en wil ik nog vertrouwen?

Datum: 4 november 2022 t/m 8 januari 2023

Locatie: Beeld en Geluid in Den Haag

Meer over Beeld & Geluid Den Haag

PDF DOWNLOAD

The Book of Veles